woensdag 17 september 2008

Voorouders, vanaf Rollo via Willem de Veroveraar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Rollo, later Robert I van Normandië, was een Deense Viking-krijgsheer. Mogelijk dient hij vereenzelvigd te worden met Hrolf Ganger (Oudnoords voor Hrolf de Wandelaar). Hij zou zo genoemd zijn, omdat geen paard sterk genoeg was om hem te dragen en hij dus altijd naast het paard moest lopen.
Rollo is de stamvader van de hertogen van Normandië. Hij verwierf Normandië als leengoed van Karel de Eenvoudige bij het Verdrag van Saint-Clair-sur-Epte (911). Rollo had zijn uitvalsbasis aan de Seinemonding, bij Honfleur. Vandaar maakte hij strooptochten langs de Frankische kusten, op de Seine en de Somme. Karel de Eenvoudige (ook de Simpele) schonk hem door een verdrag, de kust van Neustrië, vanaf de Somme tot Bretagne, op voorwaarde dat de Vikingstrooptochten zouden ophouden.
Zijn afstammeling Willem de Veroveraar veroverde in 1066 Engeland.

Willem I van Normandië

Willem I van Normandië (ca. 907 - 17 december 942), ook Willem Langzwaard genoemd, was heerser over Normandië van ca. 928 tot 942.
Willem Langzwaard, in het Frans Guillaume Longue-Epée, in het oudnoors Viljâlmr Langaspjôt, was jarl van Normandië en graaf van Rouen. Hij wordt beschouwd als de tweede hertog van Normandië, hoewel die titel destijds nog niet bestond.
Over zijn jeugd is weinig bekend. Hij werd geboren in Bayeux of Rouen en werd ook in die streek opgevoed. Zijn ouders waren de formidabele vikingkoning Rollo en Poppa van Bayeux, wellicht de dochter van markies Berengar van Neustrië, en christen.
Willem volgde zijn vader na diens overlijden rond 928 op. Hij trouwde volgens de more danico met Sprota, een Bretonse, die hem zijn zoon Richard schonk.
Rond 931 moest hij een opstand neerslaan van Noormannen die vonden dat Willem teveel was verfranst.
Tussen 935 en 940 trouwde hij met Liutgarde van Vermandois, een dochter van Herbert II van Vermandois. Dit huwelijk bleef kinderloos. Uit een buitenechtelijke relatie met een derde vrouw, Eperlenc, wordt zijn zoon Rudolf (Raoul) geboren.
In 939 raakte hij in oorlog met Arnulf I van Vlaanderen, een conflict dat al spoedig vermengd raakte met andere conflicten in het koninkrijk van Lodewijk IV van Frankrijk.
Er werd een bijeenkomst georganiseerd met Arnulf om over vrede te onderhandelen, maar tijdens deze vergadering werd hij door aanhangers van Arnulf gedood.
Hij werd opgevolgd door zijn zoon Richard I van Normandië. Het lichaam van Willem Langzwaard ligt begraven in de kathedraal van Rouen.

Richard I van Normandië

Richard I van Normandië (ca. 935 – Fécamp, 20 november 996), ook Richard zonder Vrees (Frans: Richard Sans Peur) genoemd, was de eerste hertog van Normandië, van 942 tot 996.
Richard was een zoon van Willem I van Normandië en diens vrouw Sprota. Zjin grootvader Rollo was de eerste heerser van Normandië. Toen zijn vader stierf in 942 was Richard te jong om hem op te volgen. Koning Lodewijk IV van Frankrijk veroverde Normandië en Richard werd gevangen gezet in Laon (Aisne). Met hulp van Osmund de Centeville, Bernard de Senlis (een vriend van Rollo), Ivo de Bellèsme en Bernard de Deen wist Richard echter te ontsnappen en in 947 heroverde hij Normandië met hulp van Vikingen en Noormannen.
Richard sprak zowel Oudnoords als Frans. Normandië was in de 10e eeuw een soort van piratenstaat, gesticht door Vikingen. Tijdens zijn relatief lange regering, van de dood van zijn vader tot aan 996, introduceerde Richard het feodale systeem in Normandië. Het christendom werd de overheersende godsdienst.
In 960 trouwde Richard met Emma van Parijs, een dochter van Hugo de Grote, hertog van de Franken. Deze stierf in 966. Ondertussen onderhield Richard een relatie met Gunnora, afkomstig uit een nederzetting van Vikingen. Gunnora trouwde met Richard terwijl Emma nog leefde. Dit gebeurde op poligame manier, volgens de niet-christelijke zeden van de groep waartoe ze behoorde. Richard was voor de christelijke kerk immers al getrouwd. Toen Richards eerste vrouw Emma kwam te overlijden werd het huwelijk nogmaals in de christelijke kerk bevestigd.
Uit het huwelijk tussen Richard I en Gunnora werden zes kinderen geboren:
• Richard II van Normandië
• Robert de Deen
• Mauger, Graaf van Mortain
• Emma van Normandië, koningin van Engeland
• Havise (ook Hedwige genoemd), gehuwd met Godfried I van Bretagne
• Mathilde, getrouwd met Odo II van Blois
Richard had buiten zijn huwelijk nog enkele minnaressen. Als buitenechtelijke kinderen werden geboren (voor zo ver bekend):
• Godfried van Brionne (ca. 970 -)
• Hawise van Normandië (ca. 978-1034), getrouwd met Godefroot I, Hertog van Brittannië
• Willem I van Eu, (ca. 985-)


Conan I van Bretagne
Conan I van Bretagne (927 - Conquereuil, 27 juni 992) was een zoon van Judicaël van Rennes. In 958 volgde hij zijn vader op als graaf van Rennes en in 988 werd hij ook hertog van Bretagne. Conan werd hertog van Bretagne in een woelige periode. Hij verovert het graafschap Nantes, maar sneuvelt in 992 in de strijd tegen Fulco III van Anjou, die Conans opkomst wilde stoppen.
Conan was gehuwd met Ermengarde, dochter van Godfried I van Anjou, en werd de vader van:
• Judith (982-1017), gehuwd met Richard II van Normandië
• Judicaël (-1037), bisschop van Vannes en graaf van Porthoët,
• Godfried I
• Catualon, abt in Redon

Richard II van Normandië
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Richard II van Normandië (?, 23 augustus 966 - Fécamp, 1027), bijg. de Goede, was de oudste zoon van Richard I van Normandië en van Gunnor. Richard volgde zijn vader als minderjarige op in 996. Kort na zijn aantreden, in 996-997, diende hij het hoofd te bieden aan een boerenopstand. Zijn oom Rudolf van Ivry, sloeg de opstand genadeloos neer en liet de leiders van de rebellen de handen en voeten afhakken. De Vikingen gebruikten het westen van het graafschap als uitvalsbasis voor hun aanvallen op Engeland. In 1002 sloot Richard vrede met Engeland, en huwelijkte zijn zuster Emma uit aan koning Ethelred II van Engeland. Nadat Boudewijn IV van Vlaanderen de stad Valenciennes had ingenomen, maakte Richard deel uit van de coalitie onder leiding van Hendrik II die Boudewijn - tevergeefs - bestreed. Hij zocht toenadering tot Odo II van Blois, aan wie hij zijn zuster Margaretha uithuwelijkte en de helft van Dreux als bruisschat meegaf. Om het verlies van Dreux te compenseren liet hij de versterking Tillières oprichten, maar Odo II van Blois ging in de aanval nog voor deze versterking afgewerkt was. Richard diende geregeld beroep te doen op de Vikingen om ten strijde te trekken tegen zijn buren.
Richard was gehuwd met Judith, een zuster van Godfried I van Bretagne, en werd de vader van
• Richard III
• Robert
• Willem, monnik in Fécamp
• Adelheid (1005-1038), gehuwd met Reinout I van Bourgondië
• Eleonora, gehuwd met Boudewijn IV van Vlaanderen
• Mathildis, gehuwd met Odo II van Blois.


Robert de Duivel ca. 1000-1035
Hertog van Normandië

Robert de Duivel, ook de Prachtlievende genoemd (?, tussen 1000 en 1010 - Nicea (Turkije) 22 juli 1035) was hertog van Normandië en de vader van Willem de Veroveraar. Hij was de zoon van hertog Richard II van Normandië en Judith, dochter van Conan I van Bretagne.
Na de dood van zijn vader volgde zijn oudere broer Richard hem op als hertog van Normandië terwijl Robert graaf van Hiémois werd. Richard stierf kort daarop en werd opgevolgd door Robert. De plotselinge dood van zijn broer terwijl hij zelf belanghebbende was als erfgenaam, maakte Robert wel verdacht en leverde hem de bijnaam "de Duivel" op. "Robert de Duivel" is ook een figuur uit sprookjes. In de strijd van de toenmalige koning Hendrik I van Frankrijk tegen diens broer en moeder hielp Robert de koning, waarvoor deze hem beloonde met het grondgebied van Vexin. Tijdens zijn regering bood hij onderdak aan Eduard de Belijder die Engeland was ontvlucht. Uit de verbintenis met zijn maîtresse Herleva van Falaise werden twee kinderen geboren:
• Willem de Veroveraar (1028-1087)
• Adelheid (1023-1090), achtereenvolgende gehuwd met Engelram II van Ponthieu, heer van Aumale, en daarna met Lambert II, graaf van Lens, en met Odo II van Champagne.
Nadat hij Willem tot zijn erfgenaam had aangesteld, ging hij op bedevaart naar Jeruzalem. Volgens de Gesta Normannorum Ducum reisde hij via Constantinopel, bereikte Jeruzalem, en stierf op de terugkeerreis in Nicaea op 2 juli 1035. Sommige bronnen schrijven zijn dood toe aan vergif toe en dateren het op 1 of 3 juli. Zijn zoon Willem, acht jaar oud, volgde hem op.
Volgens de historicus Willem van Malmesbury, verzond Willem rond 1086 een gezantschap naar Constantinopel en Nicaea om het lichaam van zijn vader terug te brengen naar Normandië om het daar te begraven. De toestemming om het lichaam mee te nemen werd verkregen, maar tijdens de terugtocht door Apulië (Italië) kwam het bericht dat Willem was overleden. De leden van missie besloten toen het lichaam van Robert in Italië te begraven.


Willem de Veroveraar
ca. 1027-1087

Willem de Veroveraar (Falaise (Normandië), ca. 1027 - in het klooster Saint-Gervais nabij Rouen, 9 september 1087) was van 1035 tot 1087 hertog van Normandië en van 1066 tot 1087 als Willem I koning van Engeland. Tot 1066 werd hij Willem de Bastaard genoemd.
Willem was de buitenechtelijke zoon van Robert de Duivel en Herleva, dochter van een leerlooier genaamd Fulbert. Hij werd geboren in het Normandische Falaise, zo'n 30 km ten zuiden van Caen.
Robert "de Duivel" werd ervan verdacht aan de macht te zijn gekomen na zijn oudere broer te hebben vergiftigd. Robert was hertog van Normandië tot hij in 1035 op de terugweg van een pelgrimstocht naar Jeruzalem overleed.
Toen deze in 1035 overleed, volgde Willem zijn vader op als hertog van Normandië, wat gezien zijn buitenechtelijke afstamming erg ongebruikelijk was.
Na de gewonnen slag in Val-es-Dunes, in 1047 in de nabijheid van Caen, verkrijgt Willem het respect van de Normandische adel. Hij eist zijn rechten op het hertogdom op en maakt van Caen, tot dan een kleine nederzetting, een strategisch belangrijke plaats dat daarmee één van de voornaamste residentiesteden van zijn hertogdom wordt, buiten Falaise.
Als kind overleefde Willem diverse aanslagen op zijn leven en hij groeide op tot een krachtpatser met de voor die tijd reusachtige lichaamslengte van 1 meter 75.
Uit zijn huwelijk met Mathilda van Vlaanderen, dochter van Boudewijn V van Vlaanderen, rond 1051, werden vier zonen (onder wie Robert Curthose, Willem Rufus en Hendrik Beauclerc) en vermoedelijk zes dochters geboren, onder meer de later heilig verklaarde Adela en Agatha, die verloofd was met Alfons VI van Kastilië.
Willem overleed op 9 september 1087 in het klooster van St. Gervais bij Rouen als gevolg van verwondingen die hij opliep toen hij tijdens het beleg van Mantes van zijn paard viel. Hij ligt begraven op de begraafplaats van de St. Steven's abdij in Caen.
Periode tot 1066
Na de dood van Robert de Duivel in 1035 traden eerst regenten op voor de jonge hertog, gedurende welke tijd er vele anderen hun macht probeerden te vergroten. Middels een veldslag bij Caen in 1047 slaagde Willem erin om een opstand van edelen te onderdrukken. Hierbij werd hij geholpen door zijn meerdere, koning Hendrik I van Frankrijk. In de loop der jaren lukte het de meedogenloze Willem door zijn militaire genie, diplomatie en uithuwelijking om zijn macht te vergroten en feitelijk onafhankelijk te worden van Hendrik.
Willem was in de verte familie van Eduard de Belijder, koning van Engeland tot zijn overlijden in 1066. De kinderloze Eduard zou rond 1051 Willem de Engelse troon beloofd hebben, maar het is twijfelachtig of dit echt gebeurd is. Bovendien was de troonopvolging in Engeland in die tijd niet erfelijk. Eduards zwager, de Engelse magnaat Harold Godwinson, zou rond 1064 na schipbreuk te hebben geleden op de Normandische kust, nabij Ponthieu (thans verdwenen), aan de Somme, in gevangenschap gezworen hebben Willems claim te ondersteunen, maar werd zelf in 1066 gekozen tot opvolger van Eduard. Harold had een eed afgelegd aan Willem, om de troon te verzaken aan de Normandische hertog. Hij pleegde meineed toen hij, terug in Engeland, na de dood van Eduard de Belijder zich toch liet kronen.
De reden dat Willem, die als erg hebzuchtig gold, er zo op gebrand was om de controle over Engeland te krijgen, was het feit dat het land in die tijd een hoge beschaving en grote rijkdom kende. De verschijning van de komeet van Halley in april 1066 zag hij als een goed voorteken. Vanwege slecht weer van zijn vertrek aan de Divesmonding, weken voordien, vertrok hij van de Sommemonding en landde pas op 28 september 1066 onbedreigd bij Pevensey op de Engelse kust, waarna hij op 14 oktober in de slag bij Hastings koning Harold versloeg, zijn belangrijkste wapenfeit. In Willems voordeel was dat Harold niet lang daarvoor, in de slag van Stamford Bridge op 25 september, al een inval van Harald III van Noorwegen en Harolds broer Tostig had moeten afslaan.
Op 25 december werd Willem tot koning gekroond. Zijn verovering is het onderwerp van het beroemde Tapijt van Bayeux.
Periode na 1066
Willem had moeite om Engeland onder controle te krijgen en te houden en moest meerdere malen met harde hand opstanden onderdrukken. Hij nam de bezittingen van rebellerende Engelsen in beslag en gaf delen hiervan in leen aan zijn op buit beluste Normandische ridders, hiermee het leenstelsel in Engeland introducerend. Onder de tot dan toe relatief vrije Engelsen leidde dit tot grote onvrede en haat jegens de Normandische invallers.
In het opstandige noorden richtte Willem rond 1070 grote verwoestingen aan die langdurige hongersnoden veroorzaakten. Van buitenaf werd Willems rijk bedreigd door Frankrijk, Noorwegen, Denemarken en Schotland. Onder Willem werden zo'n tachtig kastelen gebouwd, waarvan de Tower in Londen het bekendste is.
Om de economische problemen die het gevolg waren van zijn politiek te bestrijden, gaf Willem opdracht tot het maken van het beroemde Domesday Book, een gedetailleerde administratie van onder meer eigendomsrechten en veestapels.
De Normandiërs drukten ook qua recht, cultuur en architectuur een sterk stempel op Engeland.
Na Willems dood in 1087 werd Willems zoon Willem Rufus koning van Engeland en zijn eerder tegen hem rebellerende zoon Robert Curthose hertog van Normandië.

Adela van Engeland
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De heilige Adela (Normandië, circa 1062 - Marcigny-sur-Loire, 8 maart 1137), ook bekend als Adela van Engeland en Adela van Normandië was de jongste dochter van Willem de Veroveraar en huwde in 1081 met Stefanus II van Blois (Hendrik 'de Wijze'). Zij betoonde zich zeer edelmoedig voor abdijen en kerken. Zij was de moeder van:
• Stefanus van Engeland
• Hendrik (100-1171), bisschop van Winchester,
• Odo
• Mathildis (-1120), in 1115 gehuwd met Rihard van Avranches, graaf van Chester,
• Adela, in 1112 gehuwd met Miles van Montlhery, burggraaf van Troyes (-1118),
• Eleonora, gehuwd met graaf Roland I van Vermandois (-1152)
• Agnes, gehuwd met Hugo III van Puiset (-1132)
• Theobald IV (-1152)
• Willem I van Sully.
Ze werd na haar dood begraven in Caen. Haar feestdag is op 24 februari.

Stefanus II van Blois

Stefanus II Hendrik van Blois (?, 1045 - Ramla, 19 mei 1102) was graaf van Blois, Chartres, Dunois en Meaux, en was een van de leiders van de Eerste kruistocht.
Hij trouwde in 1080 met Adela van Normandië, een zus van Robert van Normandië en dochter van Willem de Veroveraar. Met Robert trok hij ook op kruistocht. Tijdens deze tocht schreef hij enthousiaste brieven terug aan zijn vrouw over al zijn belevenissen. Hij maakte echter zijn tocht niet af, hij kwam tot het Beleg van Antiochië daar kon er lang geen doorgang worden gevonden, en Stefan was bang om van de honger om het leven te komen en keerde terug naar huis. Thuis kreeg hij verwijten dat hij zijn kruisvaart niet vervuld had, en als hij in 1100 de kans krijgt om met de Kruisvaart van 1101 mee te kunnen, staat zijn vrouw Adela erop dat hij meegaat. Deze kleine kruistocht word een fiasco en Stefan weet na zijn nederlaag bij Mersivan via Tarsus naar Antiochië te vluchten, in februari 1102 komt hij met de overblijfselen van de kruisvaarders aan in Jeruzalem. Hij besluit niet naar huis te keren, maar zijn diensten aan te bieden aan Boudewijn de koning van Jeruzalem. Enkele maanden later neemt hij deel aan de Slag bij Ramla, tijdens een charge in een van de kasteel torens te Ramala, word Stefanus neergespietst door een egyptische soldaat op 19 mei.
Eén van zijn zoons, ook genaamd Stefanus van Blois, werd koning van Engeland. Andere kinderen waren:
• Hendrik (100-1171), bisschop van Winchester,
• Odo
• Mathildis (-1120), in 1115 gehuwd met Rihard van Avranches, graaf van Chester,
• Adela, in 1112 gehuwd met Miles van Montlhery, burggraaf van Troyes (-1118),
• Eleonora, gehuwd met graaf Roland I van Vermandois (-1152)
• Agnes, gehuwd met Hugo III van Puiset (-1132)
• Theobald IV (-1152)
• Willem I van Sully
• Alice, gehuwd met Reinout III van Joigny.



Theobald IV van Blois

Theobald IV van Blois (?, 1090 - Lagny-sur-Marne, 10 januari 1152), bijg. de Grote, was de tweede zoon van Stefanus II van Blois en van Adela van Engeland. In 1102 volgde hij zijn vader op als graaf van Blois, Châteaudun, Chartres, Sancerre, Provins en Meaux, en in 1125 zijn oom Hugo als graaf van Champagne. Zijn moeder Adela regeerde tot 1109 voor haar zoon en zij oefende een grote invloed uit tot zij in 1122 in het klooster trad. Om de onafhankelijkheid van zijn graafschap te garanderen, steunde hij op zijn oom, koning Hendrik I van Engeland, maar in zijn poging om hem op te volgen, stootte hij op zijn broer Steven. Theobald richtte zich vervolgens op de uitbouw van zijn positie in Oost-Frankrijk. Hij was bevriend met Bernard van Clairvaux en was zeer vrijgevig voor de Kerk. Theobald was zich bewust van het belang van de internationale handel en bevorderde de beurzen in Champagne, dat stilaan het zwaartepunt van zijn vorstendom werd.
Theobald was in 1123 gehuwd met Mathildis, dochter van graaf Engelbert van Karinthië (-1061), en werd vader van:
• Maria, in 1145 gehuwd met Odo II van Bourgondië (-1162)
• Agnes, in 1155 gehuwd met graaf Reinout II van Bar (-1170)
• Adelheid (1145-1206), in 1160 gehuwd met Lodewijk VII van Frankrijk (1120-1180)
• Elisabeth, gehuwd met hertog Rogier III van Apulië (1118-1148) en met Willem IV van Montmiral
• Willem (-1202), bisschop van Chartres, aartsbisschop van Reims en van Sens,
• Hendrik I van Champagne (1126-1181)
• Mathildis (-1184), gehuwd met graaf Rotrud IV van Perche (-1191)
• Stefanus I (1130-1191), graaf van Sancerre
• Margaretha, non in Fontevrault
• Hugo, abt van Cîteaux
• Theobald V (-1191).

Hendrik I van Champagne

Hendrik I van Champagne (?, 1126 - Vitry-en-Perthois, 16 maart 1181), bijg.de Vrijgevige, was de oudste zoon van Theobald IV van Blois en Mathildis van Sponheim-Karinthië. Bij de verdeling van Blois-Champagne in 1152, kreeg Hendrik Champagne-Troyes,maar ook Bar, Nevers en Rethel hoorden tot zijn leen. Hendrik voerde veel strijd tegen zijn broers, vazallen en leenheren om bezittings- en rechtsverhoudingen en met Vlaanderen om het regentschap over zijn neef.
Hendrik was gehuwd met Maria van Frankrijk (1145-1198), dochter van Lodewijk VII, en werd vader van:
• Scholastica (-1229), gehuwd met graaf Willem IV van Mâcon (-1224)
• Maria (1174-1204), gehuwd met graaf Boudewijn IX van Vlaanderen (1171-1205)
• Theobald III van Champagne (1174-1201)
• Hendrik (1166-1197).

Maria van Champagne

Maria van Champagne (?, 1174 - Akko, 9 augustus 1204) was een dochter van Hendrik I van Champagne en van Maria, dochter van Lodewijk VII. In 1186 trouwde zij met Boudewijn IX van Vlaanderen, en werd de moeder van:
• Johanna van Constantinopel
• Margaretha II van Vlaanderen.
In 1194 legde zij samen met haar man in Brugge de kruisvaardersgelofte af. Boudewijn verliet in 1202 zijn graafschap om zich aan te sluiten bij de vierde kruistocht (1202-1204), die onder impuls van Venetië niet het Heilige Land, maar Constantinopel als doel had. Tijdens zijn afwezigheid nam zijn echtgenote het regentschap in Vlaanderen en Henegouwen waar. Boudewijn werd in 1204 keizer van Constantinopel. Maria reisde dat jaar haar echtgenoot achterna, maar overleed onderweg[bron?] in Akko tot zover wikipedia .23 29.451739987 =28 222102867 Maria van Champagne, geboren ca. 1174, overleden Akko 9 aug. 1204, Chateau-Thierry 13 jan. 1186 trouwde 23 29.451739986 =28 222102866 Boudewijn IX van Vlaanderen, als Boudewijn VI graaf van Henegouwen en als Boudewijn I Latijns keizer van Constantinopel 1204-1205, zoon van Boudewijn V van Henegouwen en Margaretha van Vlaanderen [Gens Nostra 1990, p. 370]Boudewijn werd op 16 mei 1204 in de Hagia Sophia gekroond tot keizer van Constantinopel. In het paleis ontving hij vervolgens de hulde van de Westerse ridders en werd hij toegejuicht door zijn Griekse onderdanen.Voorouders van Boudewijn: gen. 29=30 Boudewijn V van Henegouwen, gen. 30=31 Boudewijn IV van Henegouwen, gen. 31=32 Boudewijn III van Henegouwen, gen. 32=33 Boudewijn II van Henegouwen, gen. 33=34 Boudewijn VI van Vlaanderen, gen. 34=35 Boudewijn V van Vlaanderen gen. 36=37 Boudewijn IV van Vlaanderen gen. 37=38: Arnulf II van Vlaanderen gen. 38-39:, Boudewijn III van Vlaanderen, gen. 39=40: Arnulf I van Vlaanderen gen. 40=41: Boudewijn II van Vlaanderen, Judith van West-Francië, gen. 42=43: Karel II „de Kale“ gen. 43=44: Lodewijk I „de Vrome“, gen. 44=45: Karel de Grote

24 28.225869993=27.11051433 Margaretha van Constantinopel, trouwde 28.225869992=27.11051432 Bouchard van Avesnes

25 27.112934996 =26 55525716 Jan I van Avesnes, trouwde Aleid van Holland

26 26.56467498 =25.27762858 Jan II van Avesnes

27 25.28233749 =24.13881429 (bast.) Aleid van Henegouwen. overleden na 12 juni 1351, trouwde ca. 1312 Wolfert II van Borselen, heer van Veere en Zandenburg, ridder, zoon van Wolfert I van Borselen, regent voor graaf Jan I van Holland

28 24.14116874 =23 6940714 Wolfert III van Borselen, overleden juni 1351

29 23.7058437 =22 3470357 Aleida van Borselen, overleden na 26 aug. 1414, trouwde 23.7058436 = 22.3470356 Jan van Heenvliet, geboren ca. 1335, heer op Bleijdestein 7 dec. 1408: Aleijdt van Borsselen, vrouwe van Cruijnningen, schenkt aan het predikherenklooster in den Hage een jaarrente van 12 pond Hollands, een Engelse nobel voor 3 pond te rekenen, voor haar jaargetijde op haar sterfdag en dat van haar beide echtgenoten heer Johan van Heenvliet en Jan van Cruijningen ... zij wil in het klooster worden begraven naasr de jonkvrouwe van der Werve ... medebezegeld door haar neef heer Huge, heer van Heenvliet en door haar zoon Swier van Heenvliet, ridder. (Ons Voorgeslacht 1987, p. 417)

30 22.3529218=21.1735178 .Zweder van Heenvliet, ridder, heer op Bleijdestein, baljuw van West-Voorne, overleden vóór 5 febr. 1423

31 (bast.)21.1764609=20. 867589 Maria van Heenvliet, overleden 2 april 1456, begraven in de kerk van Geervliet, (het necrologium van het kapittel van Geervliet noemt haar Zwederi filia), x 21.1764608 = 20.867588 Boudewijn Willemsz. (van Drenckwaert), leenman van Putten, lid van de vierschaar, schepen van Geervliet

32 20.882304 = 19.433794 Willem Bouwensz. (van Drenckwaert), schepen en burgemeester van Dordrecht, overleden Dordrecht 1488 ouders: Boudewijn Willemsz van Drenckwaert en Maria van Heenvliet

33 19.441153 = 18.216897 Dignum van Drenckwaert, geboren naar schatting ca. 1465,vader: 20.882306 = 19.433794Willem Bouwens van Drenckwaert. Dignum trouwde 19.441152 = 18.216897 Adriaen Conelisz. van Cleijburgh, baljuw van Voorne (vermeld 1494 en 1504, overleden tussen 1504 en 20 nov. 1510 (Ons Voorgeslacht 1983, p. 193-194) nov. 1510: Cornelis Adriaen Cornelisz. beleend met 3 gemet land (in 1532 vermeld als "de Lange Meet") onder Oostvoorne bij dode van zijn vader. (Ons Voorgeslacht 1978, p. 414)

34 18.220576 = 17.108448 Willem Adriaensz. van Cleijburg, geboren naar schatting ca. 1490, priester en kannunik te Dordrecht, kannunik te Oostvoorne, overleden tussen 1566 en 1581 ouders: 19.441152 = 18.216896 Adriaen Conelisz. van Cleijburgh en 19.441153 = 18.216897 Dignum van Drenckwaert

35 (bast.) 17.110288 = 16.54224 Cornelis Willemsz. van Cleijburgh, 17 geboren naar schatting ca. 1515, overleden ca. 1586 (vóór 17 mei 1586 [ORA Dordrecht inv. 738, f. 419 e.v.]) vader: 18.220576 = 17.108448 Willem Adriaens van Cleijburgh

36 16.55144 = 15.27112 Jacob Cornelisz. van Cleijburgh, geboren naar schatting ca. 1540, overleden tussen 3 febr. 1590 en 6 juni 1614 vader: 17.11028 = 16.54224 Cornelis Willemsz van Cleijburgh 3 febr. 1590: Jacob Kleiburg beleend met 3 gemet land, genaamd de Lange Meet, onder Oostvoorne, bij overdracht door mr. Otto van Arkel voor Ida van Bronkhorst, zijn vrouw. (Ons Vooorgeslacht 1978, p. 414)36 juni 1614: Cornelis Kleiburg beleend met voornoemd land bij dode van Jacob zijn vader, waarna overdracht aan Jan Panser te Brielle. (Ibidem)

37 15.27572 = 14.13556 Cornelis Jacobsz. van Cleijburgh, geboren ca. 1562, schepen van Brielle en kapitein van Oostvoorne vader: 16.55144 = 15.27112 Jacob Cornelisz van Cleijburgh

38 14.13786 = 13.6778 Huibrecht Cornelisz. Cleijburgh, geboren ca. 1600, schepen en schout van Oostvoorne, overleden ald. 6 april 1658, begraven in de kerk van Oostvoorne (zerk onder de preekstoel) vader: 15.27572 =14.13556 Cornelis Jacobsz. Van Cleijburgh x Trijntje Jans

39 13.6893 =12.3389 Neeltje Huibrechts Cleijburch, geboren omstreeks 1636 in Oostvoorne (ZH-NLD). Neeltje is overleden vóór 30-09-1668, ongeveer 32 jaar oud. ouders: 38 14.13786 = 13.6778 Huibrecht Cornelis Cleijburch en nn x1658 in Oostvoorne (ZH-NLD)13.6892 = 12.3388 Jan Pietersz Vermeer. Hij is gedoopt op 16-01-1639 in Rockanje (ZH-NLD). Jan is overleden vóór 18-05-1678, ten hoogste 39 jaar oud.

40 12.3446 = 11.1694 Jan Jansz Vermeer, gedoopt 8-8-1660 Rockanje, overl. voor 1693 ouders: 13.6892 en 13.6893 = 12.3388 en 12.3389 Jan Pietersz Vermeer en Neeltje Huibrechts Cleijburch
x 2-5-1688 Zwartewaal 12.3447 = 11.1695 Willempje Jans Hollaar, gedoopt op 19-4-1665 Vierpolders, overl. 2-6-1734 Vierpolders De familie Hollaar gaat terug tot ca midden 15e eeuw en is kort hierna vanuit Brugge naar Schiedam vertrokken. Midden 16e eeuw vestigden zij zich in Poortugaal / Hekelingen en uiteindelijk is de familie via Zuidland en Zwartewaal omstreeks 1740 in Middelharnis terecht gekomen.
Er is in 1989 een uitgebreide genealogie over de familie gepubliceerd: “Genealogie Hollaar”, door C. Hollaar. Dit boek, bestaande uit twee delen betreffende de familie Hollaar en een deel betreffende ‘naamgenoten’, bevindt zich o.a. in het Centraal Bureau voor Genealogie te ’s Gravenhage.

41 11.1723 = 10.847 Neeltje Jans Vermeer, gedoopt op 12-09-1688 in Zwartewaal, overl. vóór 04-1750 in Vierpolders ouders: 12.3446 en 12.3447 = 11.1694 en 11.1695 Jan Jansz. Vermeer en Willempje Jans Hollaar x19-02-1708 in Vierpolders 11.1722 = 10.846 Jan Jansz Beijers, gedoopt op 17-06-1685 Spijkenisse, overl. 12-12-1747 Vierpolders Kinderen van Jan en Neeltje:
1. Jan Jans Beijer ~9-1-1708 Vierpolders overl < 1711 2. 42 9.423 Lijbe Jans (Lijsbeth) Beijers. Zij is gedoopt op 23-03-1710 in Vierpolders. Lijsbeth is overleden op 15-12-1788 in Vierpolders Zij trouwde met 9.422 Willem Engelsz Poldervaart, zoon van 10.844 Engel Cornelisz Poldervaart en 10.845 Pleuntie Willems van Roon. Hij is gedoopt op 15-01-1708 in Vierpolders ,overleden op 27-04-1779 in Vierpolders 3. Jan Janszn Beijer ~8 nov. 1711 Vierpolders 4. Willempje Jans Beijer, geboren op 25-03-1714 in Vierpolders (ZH-NLD). Willempje is overleden op 05-01-1777 in Heenvliet (ZH-NLD), 62 jaar oud. Zij trouwde met Jan Abramszn van der Bie, zoon van Abraham Jansz van der Bie en Catarina Jans Wittebol. Jan is overleden. Zij trouwde met Pieter Hendriksz Poldervaart, zoon van Hendrik Cornelisz Poldervaart en Krijntje Pieters Dijkgraaf. Hij is gedoopt op 02-10-1712 in Vierpolders (ZH-NLD). Pieter is overleden op 23-10-1791 in Heenvliet (ZH-NLD), 79 jaar oud. 5. Teunis Jans Beijer. Hij is gedoopt op 22-11-1716 in Vierpolders (ZH-NLD). Teunis is overleden op 18-12-1766 in Vierpolders (ZH-NLD), 50 jaar oud. Hij trouwde met Neeltje Wolbrechts Dijkgraaf, dochter van Wolbrecht Pietersz Dijkgraaf en Trijntje Andries Snijder. Neeltje is overleden. Hij trouwde met Catelijntje van der Kers. Zij is gedoopt op 27-05-1718 in Nieuwe Tonge (NLD). Catelijntje is overleden op 12-10-1806 in Heenvliet (ZH-NLD), 88 jaar oud. 6. Trijntje (Treyntje) Jans Beijer. Zij is gedoopt op 12-03-1719 in Vierpolders (ZH-NLD). Trijntje is overleden. Zij trouwde op 11-10-1744 in Zwartewaal (ZH-NLD) met Philippus Willemsz (Flip) Moerkerken, zoon van Willem Phillipsz Moerkerken en Claisje Arents Leuijendijck. Hij is gedoopt op 18-05-1721 in Rockanje (ZH-NLD). Flip is overleden na 1750 in Rockanje (ZH-NLD), minstens 29 jaar oud. 7. Leendert Jansz Beijer, geboren omstreeks 1722. Leendert is overleden. 8. Jacob Janszn Beijer ~30 maart 1723 Vierpolders overl. < 1730 9. 42 10.861 Neeltje Jans Beijer 10. Leentje Jansdr Beijer geb. 22 feb. 1728 Vierpolders 11. Jacob Jansz Beijer. Hij is gedoopt op 29-05-1730 in Vierpolders (ZH-NLD). Jacob is overleden op 23-07-1778 in Abbenbroek (ZH-Nld), 48 jaar oud. Hij trouwde met Maartje Cornelis Moerman, dochter van Cornelis Willemsz Moerman en Grietje Arentsd Herweijer. Zij is gedoopt op 09-08-1716 in Rozenburg (ZH-NLD). Maartje is overleden, ten hoogste 0 dagen oud.

42 9.423 Lijsbet Jansdr Beijer gedoopt: 23-3-1710 Vierpolders, overl.15-12-1788 Vierpolders zus van 10.861 Neeltje Jans Beijer ouders: 10.846 en 10.847 = 11.1722 en 11.1723 Jan Jans Beijer en Neeltje Jans Vermeer x 27-4-1732 42 9.422 Willem Engelszn Poldervaart gedoopt: 15-1-1708 Vierpolders, overl. 27-4-1779 Vierpolders

42 10.861 Neeltje Jans Beijer doop 9-12-1725 Vierpolders, overl. 18-3-1756 Vierpolders zus van 9.423 Lijsbet Jansdr Beijer ouders: 11.1722 en 11.1723 Jan Jans Beijer en Neeltje Jans Vermeer, Neeltje x 27-7-1745 Brielle 10.860 42 Kornelis Geijlvoet doop 27-9-1722 Zuidland, overl. 19-3-1804 Vierpolders

43 8.211 Willempje Willemsdr Poldervaart geb. 9-3-1749 ouders: 9.422 en 9.423 Willem Engelszn Poldervaart en Lijsbet Jansdr Beijer, Willempje x 7-11-1773 43 8.210 Jan Joris van Zanten geb. 1-12-1746 Rozenburg, overl. 9-12-1830 Maasland

43 9.430 Arij Cornelis Geilvoet, geboren in 10-1745 in Briels Nieuwland (Vierpolders) gedoopt op 03-10-1745 in Vierpolders overleden op 15-09-1811 in Heenvliet begraven op 19-09-1811 te Heenvliet. ouders: 10.860 en 10.861 x 07-06-1769 in Brielle 43 9.431 Geertruy Willems Vinke doop 2-1-1746 Oudenhoorn, overl. 22-4-1773Kind van Arij en Geertruij: I 44 Neeltje Aries Geilvoet

44 7.105 Gerritje Jansdr van Zanten gedoopt 28-4-1782 Maasland, overl. 23-8-1844 Maasland ouders: 8.210 en 8.211 Jan Joris van Zanten en Willempje Willemsdr Poldervaart x 18-03-1808 Maasland 7.104 Leendert Govertzn Stigter gedoopt te Maasland, bouwman, gedoopt (geref.) 26-09-1779 Maasland overleden 06-02-1834 Maasland kind.: 1 Maria, 2 Jan 3 Govert, 4 Willemijntje, 5 Govert, 6 Jacob, 7 Cornelis, 8 Arie, 9 Jacob, 10 Aagje, 11 6.52 Leendert, 12 Gerrit, 13 Nicolaas

44 8.215 Neeltje Aries Geilvoet, geb. Briels Nieuwland (Vierpolders) 1764/1769 overl. 13-5-1818 ouders 9.430 en 9.431 Arij Cornelis Geilvoet en Geertruy Willems Vinke x10-1793 in Rozenburg 44 8.214 Klaas van den Beukel geb. Monster 1749 gedoopt op 19-01-1749 in Monster overl. Rozenburg 3 -1-1814 begr.5-1-1814 Kinderen van Klaas en Neeltje: I. Adam van den Beukel, geboren op 15-08-1794 in Rozenburg (ZH-NLD). Hij is gedoopt op 17-05-1794 in Rozenburg (ZH-NLD). Adam is overleden op 16-09-1794 in Rozenburg (ZH-NLD), 1 maand oud. II. Geertruij van den Beukel, geboren op 24-05-1796 in Rozenburg (ZH-NLD). Zij is gedoopt op 29-05-1796 in Rozenburg (ZH-NLD). Geertruij is overleden op 01-06-1816 in Rozenburg (ZH-NLD), 20 jaar oud.III.45 Antje van den Beukel, geboren op 22-08-1798 in Rozenburg (ZH-NLD). Zij is gedoopt op 26-08-1798 in Rozenburg (ZH-NLD). Antje is overleden op 27-02-1880 in Vrijenban-Delft (ZH-NLD), 81 jaar oud. Zij trouwde, 21 jaar oud, op 26-02-1820 in Rozenburg (ZH-NLD) met 45 Paulus van Buuren, geboren omstreeks 1793, zoon van Maarten van Buuren en Klaasje de Groot. Paulus is overleden op 06-06-1856 in Rozenburg (ZH-NLD), ongeveer 63 jaar oud. IV. Adam van den Beukel, geboren op 29-04-1800 in Rozenburg (ZH-NLD). Hij is gedoopt op 04-05-1800 in Rozenburg (ZH-NLD). Adam is overleden op 09-08-1803 in Rozenburg (ZH-NLD), 3 jaar oud. V. Arijaantje Klaasse van den Beukel

45 6.52 Leendert Leendertsz Stigter, geb. 5-1-1823 ouders 7.104 en 7.105 Leendert Govertzn Stigter en Gerritje Jansdr van Zanten x 46 6.53 Neeltje van Buuren ouders 7.106 en 7.107 Paulus van Buuren en Antje van den Beukel

45 7.107 Antje van den Beukel geb. Rozenburg 26-8-1798 overl. 27-2-1880 Vrijendban ouders 8.214 en 8.215 Klaas van den Beukel en Neeltje Aries Geilvoet x 26-2-1820 7.106 45 Paulus van Buuren, geb. Rozenburg, 1794 overl. 6-6-1856

46 en 47 5.26 Maarten Stigter geb. ong. 1859 ouders 6.52 en 6.53 Leendert Leendertsz Stigter en Neeltje van Buuren (Zowel Leendert als Neeltje stammen af van Jan Jans Beijers en Neeltje Jans Vermeer) x 4 jan. 1882 Hof van Delft 46 5.27 Suzanna Immerzeel  Stigter, KdG

47 en 48 4.13 Clasina Stigter geb.3 sept. 1888 te Rotterdam overleden: 4 juni 1976 ouders 5.26 en 5.27 Maarten Stigter en Suzanna Immerzeel ( 5 kinderen van Jan en Clasina: Mijndert, Suzanna, Maarten, Willem en Chris) x 17 april 1919 47 4.12 Jan Zeeders geb. 29 juni 1889 te Terschelling West overleden: 24 april 1972 te Terschelling West, bakker

48 en 49 3.6 Maarten Zeeders geb. 9 mei 1926 te Terschelling West overleden 13 feb. 1993 te Leeuwarden, o.a zeeman, patatboer, ouders 4.12 en 4.13 Jan Zeeders en Clasina Stigter x 19 mei 1956 te Terschelling West 48 3.7 Albertje Velvis (Ali) geb. 23 feb. 1924 te Groningen a/b Dankbaarheid 1 kind

49 en 50 2.3 Klazina Suzanna Zeeders (Ina) geb. zaterdag 4 jan. 1958 Klaas van Urkstraat 3 te Terschelling West, ouders 3.6 en 3.7 Maarten Zeeders en Albertje Velvis x 1 sept. 1999 49 2.2 Toussaint Maria Lambertus Schroders, verpleegkundige, geb. 23 april 1948 te Maastricht,

50 en 51 1a A geb. za. ochtend 10.50u 26 maart 1977 Harlingen Oranjeoord, ouders D.M. en 2.3 Klazina Suzanna Zeeders

50 en 51 1b T geb. zondagochtend 13 aug. 1989 Bollenhofsestraat te Utrecht ouders 2.2 en 2.3 Toussaint Schroders en Klazina Suzanna Zeeders

50 en 51 1c M geb. woensdagavond 23.50 u. 24 juni 1992, Duindoornstraat 3 te Terschelling West ouders 2.2 en 2.3 Toussaint Schroders en Klazina Suzanna Zeeders

Geen opmerkingen: